Poliția Locală Călan atrage atenția asupra faptului că în ultima perioadă cetățeni ai Călanului au căzut victime celor care prin metoda „ ACCIDENTUL” incearcă obținerea unor sume de bani. Acţiunea infracţională în cazul metodei ”Accidentul” constă în realizarea contactului telefonic cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/ sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani. Trebuie subliniat că în majoritatea cazurilor infractorii nu au nicio informaţie prealabilă cu privire la victimele lor, acestea fiind contactate absolut întâmplător.
VĂ RECOMANDĂM:
1. Nu dați curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”.
2. Verificați dacă situaţia de urgenţă este reală, sunând ruda până răspunde. Câteva minute în plus nu pun pe nimeni în pericol.
3. Nu efectuați niciun transfer bancar.
4. Nu înmânați bani unor persoane necunoscute care sunt trimise la ușa dvs.
5. Sunați la Poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau la unitatea de poliţie pe raza căreia locuiți, spuneți despre ce este vorba, interesați-vă de existenţa unui astfel de accident rutier şi procedura legală în situaţii de acest gen.
Totodată vă reamintim că puteți sesiza Poliția Locală la numărul de telefon 0734773448 – ”Telefonul Cetățeanului”,
– disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7, referitor la orice probleme urgente legate de:
• tulburarea ordinii și liniștii publice;
• blocări de trafic rutier și pietonal,
• parcări neregulamentare,
• încălcarea legalității în domeniul construcțiilor, protecției mediului, gospodăriei comunale etc;
• acte de comerț stradal neautorizat;
• animale abandonate, precum și cazuri de maltratare si rele tratamente aplicate acestora etc.
Vă mulțumim pentru interes și implicare!
*****
În atenția posesorilor de animale de companie: vă reamintim principalele îndatoriri pe care la aveți pentru respectarea normelor de conviețuire și igienă publică.
– Persoanele care dețin animale nu trebuie să le abandoneze sau să le lase nesupravegheate ori să intre în locuri în care accesul acestora este expres interzis.
– Posesorii de animale de companie au obligația de a curăța dejecțiile produse de acestea din spațiile publice, din spaţiile adiacente acestora, din holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative. În acest scop, însoţitorii sunt obligaţi să aibă asupra lor echipamentul necesar colectării dejecţiilor produse de câini. După colectare, punga va fi închisă etanş şi va fi depusă în europubelă sau container.
Din 15 martie 2015, proprietarii de animale de companie pot scoate câinii la plimbare doar dacă aceștia sunt microcipați în vederea identificării. Toţi câinii cu stăpân trebuiau identificaţi, microcipați şi înregistrati în registrul naţional de evidenţă, RECS.
Potrivit Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2014 pentru aprobarea “Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân”, câinii cu stăpân vor circula pe teritoriul ţării numai identificaţi şi înregistrati în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) şi însotiti de carnete de sănătate, care se atestă efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea în RECS.
Câinii vor fi scoși la plimbare numai cu zgardă și lesă sau ham, iar cei de talie mare sau cei din rasele agresive vor purta obligatoriu botniță, conform normelor O.U. nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor.
Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor de talie mare sau agresivi, trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani.
ATENȚIE! MINORII NU AU DREPTUL DE A PLIMBA CÂINI DE TALIE MARE SAU AGRESIVI!