EDUCAȚIE

Ȋnvatamantul este atestat ȋn zona Călanului, cu unități școlare de sine stătătoare, de la sfârșitul secolului al XIX – lea. În Orașul Vechi Călan școala a fost organizată la sfârșitul secolului al XIX –lea, 1885, în care se preda în limbă maghiară. Pentru români, limba română era folosită numai la orele de religie. La începutul secolului al XX – lea este atestată școala primară, care era condusă de învățătorul Druhora Ioan. La sfârșitul secolului al XIX – lea și începutul secolului al XX – lea a fost înființată o școală de ucenici, pe lângă Uzinele din Călan. La această școală erau afiliate și alte meserii: frizeri, brutari, cizmari, etc.
După primul Război Mondial, se înființează școli primare de patru clase în toate satele aparținătoare comunei Crișeni (OV Călan), în satele de pe malul stâng al Streiului cu limba de predare română (Batiz, Sîntămăria de Piatră, Călanul Mic, Sincari, Nădăștia de Jos, Nădăștia de Sus, Strei). La centru în Călan (OV Călan) se înființează o școală de șapte clase (patru clase obligatorii) cu predare în limba română. În comuna Streisângeorgiu, de care aparțineau satele de pe malul drept: Strei Săcel, Valea Sângeorgiului, Ohaba Streiului și Batalarul. În aceste sate au funcționat școli susținute de biserică.
După 1919, în satul Streisângeorgiu a funcționat o școală primară de patru clase în care învățător a fost Paraian Romulus, până în 1958. La această școală s-au adăugat încă trei clase care nu erau obligatorii. Copiii din satele Săcel, Ohaba și Streisângeorgiu învățau la această școală. În 1924 se înființează „Şcoala de ucenici particulari” care funcționează pe lângă Uzina Călan (aparținătoare firmei Titan-Nădrag-Călan).
În 1932 se înființează „Şcoala profesională siderurgică nr.12 Calan”. După 1948 se înființează Școala Profesională a Uzinei ”Victoria” Călan, care în 1966 se mută în locația din Orașul Nou Călan (actuala locație a Liceului Tehnologic ”Ovid Densușianu” Călan, clădirea cu 8 săli de clasă, atelier-școală, internat cu 120 locuri și cantină). În Calanul Vechi a fost înființată după 1948 o secție de liceu seral.
Pe lângă acesta s-a înființat și o școală medie, viitorul liceu teoretic. După reforma din 1958 s-au înființat școli de 4 clase în toate satele, iar în centrele de comuna Călan și Streisângeorgiu s-a înființat o școală de 7 clase obligatorii, care mai apoi devine Școala Generală nr. 1 Călan (în orașul vechi, în actuala clădire a Școlii Primare O.V.Călan).
Din 1961 comuna Streisângeorgiu cu satele aparținătoare în afară de Batalar au fost incluse administrativ în comuna Crișeni, ulterior orașul Călan. Din 1959 se construiește orașul nou Călan. Satele cu școli de 4 clase își trimiteau toți elevii la școala de 7 clase de la O.V. Călan.
Din 1961 liceul este mutat din Călanul Vechi în Orașul Nou Călan care a funcționat în actuala clădire nr.1 cu opt săli de clase (clădirea mică de lângă SC Coramed), până în anul 1962. Corpul de clădire de lângă Casa de Cultură este dat în folosință în 1962 în care a funcționat începând cu acel an Liceul Teoretic Călan, care avea și clase de primar și gimnaziu.
În anul 1973 se înființează Liceul Industrial Metalurgic Călan (vechea școală profesională) care va funcționa în subordinea Ministerului Industriei Metalurgice, iar din 1974 acesta va primi denumirea de Grup Școlar Industrial Călan. Liceul teoretic (în locația actuală a Școlii Gimnaziale Călan) funcționează până în anul 1974, când se transformă în Școala Generală nr. 2 de 10 clase Călan. Ultima promoție de liceeni din învățământul de zi teoretic, termină în 1975, iar din învățământul teoretic seral în 1976. Ultima promoție de 10 clase termină în anul 1978, an din care Liceul Teoretic devine școală generală.
În 1975 se dă în folosință și locația actuală a Grădiniței ”Voinicelul” Călan, care funcționează la început ca și creșă pe lângă Uzina ”Victoria Călan, iar mai apoi se va transforma și în grădiniță cu program normal. În 1977 se dă în folosință cel de-al treilea corp de clădire pentru învățământul gimnazial, de pe str. Florilor (clădirea de lângă Poliția Călan) în care este mutată unitatea școlară din orașul vechi Călan – Școala Generală nr. 1 Călan. În 1978 cele două unități gimnaziale se unesc sub o singură conducere și funcționează cu denumirea Școala Generală cu clasele I – VIII Călan.
Denumirea liceului industrial se va schimba în 1999 în Grupul Școlar „Ovid Densușianu” Călan, căruia îi este integrată în anul 2006, Școala Specială de la Bretea Strei, care devine astfel structură a liceului. În anul 2010 toate unitățile din zona orașului Călan devin structuri ale aceleiași unități școlare (cu toate nivelele de pregătire: preșcolar, primar, gimnazial, liceal precum și învățământ special integrat în învățământul de masă) sub denumirea de Grup Şcolar ”Ovid Densușianu” Călan. Ȋncepand cu 01.09.2012 Grupul Şcolar”Ovid Densușianu” ȋși schimbă din nou denumirea ȋn Liceul Tehnologic ”Ovid Densușianu” Călan.

PRIMĂRIA ORAȘULUI CĂLAN

Email: primariacalan@yahoo.com

secretariat@primariacalan.ro

Telefon: 0254730223 0254730201

Fax: 0254732954

PROGRAM cu PUBLICUL

Luni – Vineri: 07.30 – 15.30

Sâmbătă, Duminică și Sărbătorile legale: ÎNCHIS

Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor

Telefon : 0254730489

Email : spclep@primariacalan.ro

POLIȚIA LOCALĂ CĂLAN

Telefon : 0734773448

POLIȚIA ORAȘULUI CĂLAN

Email: calan@hd.politiaromana.ro

Telefon: 0254730159

CATEGORII de ARTICOLE

TAXE și IMPOZITE – PLATA ONLINE

Facebook Pagelike Widget

CALITATEA AERULUI

Skip to content